Veteranendag 2018

Buitengewone vlaggenparade op de Nederlandse Defensie Academie

Op Koningsdag, vrijdag 27 april 2018, ging de Stadhouderspoort van het Kasteel van Breda 's ochtends om negen uur open voor publiek dat aanwezig wilde zijn bij de vlaggenparade ter gelegenheid van de viering van de 51e verjaardag van Zijne Majesteit de Koning. Naast de cadetten van de Nederlandse Defensie Academie en de burgerbevolking van Breda stonden wij als Bredase Veteranen ook met een detachement aangetreden.

Ruim voor aanvang van de ceremonie staan cadetten klaar met de Nederlandse, Brabantse en Bredase vlaggen. Deze jaarlijkse ceremonie en start van de Bredase Koningsdag heeft ook een educatieve kant. De cadetten zijn namelijk volledig verantwoordelijk voor de voorbereiding en uitvoering van deze ceremonie waar de Bredase bevolking bij is uitgenodigd.


De ceremonie begon om 09.55 uur. Na het hijsen van de Nederlandse vlag waarbij “Het Wilhelmus” werd gespeeld gevolgd door het hijsen van de Brabantse en Bredase vlag waarbij het Bredaas volkslied “De Paarse Heide” werd vertolkt hielden de Commandant Nederlandse Defensie Academie, Generaal-Majoor Nico Geerts, en de burgermeester van Breda, Paul Depla een toespraak. Na door Generaal-Majoor Geerts in zijn speech genoemd te zijn mochten wij als veteranen een hartelijk applaus in ontvangst nemen van de Bredaase bevolking. Dat zijn momenten dat je jezelf als veteraan trots voelt.


Burgemeester Paul Depla zegt in zijn toespraak dankbaar te zijn voor de gastvrijheid van de militairen, iets dat volgens hem past bij zijn stad. Hierbij verwijst de burgervader ook naar de Vrede van Breda die 350 jaar geleden werd gesloten. “De internationale ambities van Breda zijn dan ook niet van vandaag of gisteren, maar van alle tijden", houdt hij zijn publiek voor. Aansluitend verzorgt de Cadetten Parachutisten Vereniging een demonstratie op het sportveld. Tot slot wordt een ieder uitgenodigd voor een oranjebitter, koffie, thee of een glas fris op de binnenplaats van het kasteel. Traditiegetrouw deelden Commandant Nederlandse Defensie Academie en de burgemeester van Breda hierbij gebak uit aan alle aanwezigen. De Nassau Harmonie verzorgde hierbij de muzikale omlijsting. Al met al een mooi begin van Koningsdag in Breda.